Dikke voeten en enkels

Vocht vasthouden

Onder invloed van hormonen verandert er in korte tijd veel in je lichaam en dat heeft zijn impact op de spieren en gewrichten. Vocht vasthouden bij de voeten en enkels is veelvoorkomend probleem.

Tijdens je zwangerschap zetten de vaatwanden uit en circuleert er meer bloed dan normaal. Daardoor wordt het terugpompen van bloed uit de benen moeizamer. Ook omdat de baarmoeder zwaarder wordt en de druk op bloedvaten in de lies kan toenemen. Vocht in weefsels wordt door het lymfestelsel naar de bloedbaan gebracht en zo afgevoerd. Maar als het bloed trager stroomt, gaat de afgifte van vocht ook trager. Het overtollige vocht zakt dan naar je enkels en voeten. Hierdoor ontstaan dikke voeten.

Wat kun je er tegen doen?

Lekker blijven bewegen. Beweging zorgt voor een betere doorbloeding. Leg ‘s avonds je voeten op een kussen zodat het vocht uit je benen wegzakt. Laat je bloeddruk eens extra controleren want vocht vasthouden kan te maken hebben met je bloeddruk. Blijf vooral voldoende drinken. Een koud voetenbadje doet wonderen. Ook een pepermunt foot/leg gel kan de nodige verkoeling en verfrissing geven. Na de bevalling zal het vocht in een paar weken weer verdwijnen.


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square