Vief Zwanger: alles over weeën

Als je vliezen zijn gebroken of als je weeën voelt, gaat de bevalling beginnen. Hoe herken je die eerste echte wee?

Gedurende de laatste maanden van je zwangerschap voel je hoogstwaarschijnlijk af en toe al ‘iets’ wat op het begin van de bevalling kan lijken. Dat ‘iets’ kunnen harde buiken, indalingsweeën of voorweeën zijn: kleine samentrekkingen van de baarmoeder.

Voorweeën

Je baarmoeder maakt zich alvast klaar en ‘oefent’ voor de bevalling. Toch is het moeilijk hier regelmaat in te ontdekken. De ene dag voel je misschien niets, de andere dag heb je een aantal harde buiken achter elkaar. Soms voelen voorweeën als menstruatiepijn, een andere keer voel je een hevige pijnscheut. De ene keer is het snel voorbij, de andere keer houden de samentrekkingen langer aan… Voorweeën zijn nog niet ‘het echte werk’, maar zo maakt je lichaam zich wel alvast klaar voor de bevalling.

Weeën herkennen

Wanneer je de eerste echte wee krijgt, is moeilijk te zeggen. Je hebt meestal eerst voorweeën, die overgaan in ontsluitingsweeën. Bij de een gebeurt dit al na een uur, bij de ander pas na een dag. Hoe herken je die eerste weeën?

Een echte wee komt regelmatig en wordt langzaam sterker. In het begin kan dat om de 10 minuten zijn, aan het eind van de bevalling elke 3 minuten, elke 2 minuten of zelfs nog sneller na elkaar.

Een echte wee heeft meestal een duidelijk begin en een duidelijk einde. Dat is anders dan menstruatiepijn, die vaak langdurig en zeurderig kan zijn. Een wee komt en gaat als een golf. Als een wee is weggeëbd, voel je meestal niets meer, tot de volgende zich aandient.

Een echte wee begint meestal zachtjes, neemt toe, bereikt een hoogtepunt, neemt af en zakt langzaam weg.

Een echte wee zorgt ervoor dat de ontsluiting op gang komt. De voorweeën deden het voorbereidende werk, die maakten de baarmoedermond soepel en dun. Echte weeën openen de baarmoedermond.


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square