Vief Zwanger: soorten weeën

Indalingsweeën

Indalingsweeën worden veroorzaakt door het indalen van je baby in je bekken. Het hoofdje van je baby daalt in je bekken en komt daar uiteindelijk vast te liggen. Het kan voelen als menstruatiepijn of een stekende pijn in je lies, sommige vrouwen voelen er niets of weinig van.

Ontsluitingsweeën

Bij een ontsluitingswee begint de bevalling echt. Deze weeën beginnen langzaam en worden steeds sterker, om zo de baarmoedermond klaar te stomen voor de geboorte. Ontsluitingsweeën voel je niet alleen in je buik, maar soms ook in je rug en benen. Deze weeën komen om de 3 à 4 minuten en houden ongeveer een minuut aan. Tijdens deze weeën controleert de verloskundige je baarmoedermond om te kijken of deze al 10 centimeter ontsloten is. Dit wordt ook wel toucheren genoemd.

Buikweeën

Buikweeën komen het meest voor. Hierbij voel je kramp in je buik. Je kunt buikweeën opvangen door je zo goed mogelijk te ontspannen, een warmwaterkruik op je buik te leggen of ademhalingsoefeningen te doen.

Rugweeën

Bij rugweeën straalt de pijn uit naar je rug. Ook hierbij helpt warmte. Een goede houding zoeken en je partner vragen om tegendruk te geven, kan ook verlichting geven.

Beenweeën

Bij beenweeën voel je de pijn vooral in je bovenbenen. De meeste vrouwen vinden dit nare weeën, omdat je de pijn moeilijk kunt opvangen. Wat helpt: vraag aan je partner of hij je bovenbenen stevig wil masseren. Soms voel je de pijn niet op één plek, maar op meerdere plaatsen.

Weeënstorm

Ervaar je in 10 minuten 6 of meer weeën? Dan is er sprake van een weeënstorm. Een weeënstorm kan ervoor zorgen dat je ontsluiting van 10 centimeter in een korte tijd is geklaard.

Persweeën

Ook persweeën voelen als een golf die steeds groter en sterker wordt. Deze golf geeft aan wanneer je moet persen.

Nageboorteweeën

De placenta of moederkoek wordt na de geboorte van je kind uitgestoten. Om dit voor elkaar te krijgen, krijg je weeën. Dit wordt ook wel de nageboorte genoemd.

Naweeën

Na de bevalling zorgen naweeën ervoor dat de baarmoeder samentrekt en weer tot normale grootte krimpt. Deze naweeën zijn te vergelijken met intense buikkrampen. Na een tweede of derde bevalling zijn er meer naweeën nodig om de originele grootte van de baarmoeder te bereiken, omdat de spieren in de buik na elke bevalling wat slapper worden.


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square