Vief Zwanger: alles over vruchtwater

Alles over vruchtwater

Tijdens je zwangerschap is je baarmoeder gevuld met vruchtwater. Dit speelt een belangrijke rol in de bescherming van je ongeboren baby.

Wat is vruchtwater?

In de eerste veertien weken van je zwangerschap wordt de vruchtzak, het vlies waarin je baby groeit, gevuld met vocht uit jouw bloedsomloop. Dit vruchtwater bestaat dus voornamelijk uit water en voor een klein deel uit zouten en cellen van je baby. Na ongeveer vier maanden gaat je baby vruchtwater inslikken: dit plast hij terug in het vruchtwater. Dat klinkt misschien niet zo fris, maar dit recyclen is volkomen veilig.

Het vruchtwater is erg belangrijk voor de bescherming van je baby:

Het dient als stootkussen; als jij je beweegt of je buik stoot, vangt het water de klappen op.

  • Met het inslikken ervan traint je baby zijn ademhalingsstelsel en spijsverteringssysteem.

  • Het zorgt voor een aangename temperatuur in de baarmoeder.

  • Het beschermt je baby tegen infecties.

  • Het voorkomt dat de navelstreng wordt dichtgedrukt.

  • Door te ‘zwemmen’ traint je baby alvast zijn spieren.

Vruchtwater verliezen

Aan het einde van de zwangerschap kan je vruchtwater verliezen. Dit is vaak een teken dat de bevalling gaat beginnen. De meeste vrouwen krijgen eerst weeën, maar bij ongeveer 10% van de vrouwen begint de bevalling met het breken van de vliezen. Dan komt ook het vruchtwater vrij; in een golf, in kleine, warme beetjes of in een geleidelijke, langzame stroom.

Hoe ziet het eruit?

Vruchtwater is makkelijk te verwarren met urineverlies of vaginale afscheiding. Soms is het lastig om te bepalen of wat je verliest vruchtwater is. Je kunt het onder andere herkennen aan de geur en kleur. Het ruikt zoet en is vaak helder en kleurloos, zoals gewoon water. Soms zitten er witte vlokken in. Er kan ook een beetje bloed bij zitten waardoor het een roze kleur heeft.

Als je baby in het vruchtwater heeft gepoept, kan het groen, donkergeel of bruin van kleur zijn. Dit wordt meconiumhoudend vruchtwater genoemd. Hoewel dit vaak voorkomt, kan dit ook leiden tot complicaties. Het is daarom belangrijk om direct contact op te nemen met je verloskundige als je denkt dat je ongeboren baby al gepoept heeft.


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square